Jak działamy - Fundacja na rzecz Wspierania Rozwoju Nauki

Menu główne:

12 stycznia 2018 roku NOC BIOLOGÓW
Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego

12 stycznia 2018 roku w Warszawie uczestniczyliśmy w Nocy Biologów. Zainteresowanie tą formą promowania nauki było ogromne. Organizatorzy wydarzenia przygotowali liczne atrakcje na Wydziale Biologii oraz w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego.
Na licznych gości czekały: wykłady, warszta-ty/laboratoria, stoiska z pokazami, escape roomy, gry interaktywne, talk show oraz wystawy. My jako Fundacja Wspierania Rozwoju Nauki wsparliśmy z tej okazji Koło Naukowe Biologii Molekularnej aby prezentowane stoisko zyskało na atrakcyjności.
2015.04.10

Stypendium dla (nie tylko) młodych naukowców
Jeśli jesteś zapaleńcem realizującym swój niepokój w dziedzinach nauki takich jak:
  • biologia molekularna,
  • medycyna molekularna,
  • genetyka,
  • nanotechnologia,
  • inżynieria biomedyczna
przedstaw swoje portfolio zawierające dotychczasowe osiągnięcia i stawiane sobie cele, a my postaramy się pozyskać dla Ciebie stypendium o wartości około 2.000 zł brutto miesięcznie nieograniczone w czasie (dopóki postępy w pracach badawczych będą wyglądały obiecująco).
W trakcie realizacji Twoich celów naukowych udostępnimy Ci miejsce na naszej stronie internetowej, gdzie będziesz zamieszczał postępy swoich prac. Od tego jak będą przebiegać Twoje badania i jakie będą osiągnięcia zależeć będzie okres wypłacania i wysokość stypendium.
Zasady są proste, warto spróbować.
kontakt j.ossolińska@fundacjawrn.pl
2015.04.20-22

Wydział Biologii i Ochorny Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego
W dniach 20 -22 kwietnia 2015 r., braliśmy udział w I Ogólnopolskiej Konferencji Doktorantów Nauk o Życiu – BioOpen, która odbyła się na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Byliśmy jednym z głównych darczyńców.
Podczas konferencji mieliśmy okazję posłuchać wykładów wybitnych gości ze świata nauki, np. prof. dr hab. Jana Barciszewskiego, dr hab. inż. Anny Sip, prof. dr hab. Jana Szopy – Skórkowskiego, dr hab. Markusa Duchler, dr hab. Jarosława Grobelnego, prof. dr hab. Leszka Kaczmarka oraz prof. dr hab. Artura Jarmołowskiego, a także początkujących, młodych i zdolnych naukowców z całej Polski. Konferencja była miejscem prezentacji dokonań licznych zespołów badawczych, wymiany cennych doświadczeń w zakresie prowadzonych badań oraz przybliżenia osiągnięć młodych ludzi.
Trwająca trzy dni konferencja, została podzielona na sześć sesji tematycznych:
1. Choroby cywilizacyjne
2. Fizjologia i biotechnologia roślin
3. Komórka – podstawowy model badawczy
4. Nanotechnologia w naukach biologicznych
5. Neurobiologia
6. Życie w skali mikro
Zwieńczyło ją wręczenie nagród za najlepsze wystąpienia referatowe i posterowe.
 2015.02.19

Centrum Nowych Technologii
W dniu 19.02. br. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w spotkaniu, które odbyło się w Centrum Nowych Technologii przy ul. S. Banacha 2 c w Warszawie.
Misją CeNT jest: „Kształcenie liderów dla nauki i gospodarki oraz uzyskiwanie liczących się wyników w interdyscyplinarnych badaniach naukowych z pogranicza biologii, chemii, fizyki i technologii informacyjnych”.
Mieliśmy przyjemność omówić sytuację polskiej nauki z prof. dr hab. Piotrem Węgleńskim i dr Robertem Dwilińskim oraz innymi przedstawicielami CeNT. Usłyszeliśmy również o najciekawszych projektach naukowych, nad którymi pracują naukowcy CeNT i które my chcielibyśmy wspierać.
Więcej informacji o wspomnianych projektach badawczych oraz o konferencjach i publikacjach CeNT, mogą Państwo znaleźć pod następującym linkiem: http://www.cent.uw.edu.pl

Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego